Založ si blog

Reedukačné centrum Chalmová: centrum záujmu chlapci či historická budova?

Mala by som pracovať. No ako každý, aj ja si počas pracovnej doby „uletím“ na sociálnej siete. Dnes jeden môj známy zdieľal príspevok z Facebookovej stránky Reedukačné Centrum Bystričany. Stránka zverejnila video svojej zamestnankyne, ktorá hovorí o tom, ako sa tam žije chlapcom a ako manipulatívne boli zostrihané reportáže. V hre je „svätá“ trojica: JOJ, Markíza aj RTVS. Poviem vám, zdvihol sa mi žalúdok. 

Keď nebudeš poslúchať…

Rodičia ma v detstve sem-tam strašili, že ak nebudem počúvať, pôjdem do „polepšovne“. Teda, do reedukačného centra. Tak som teda počúvala. Už vtedy sa z nich robil poriadny postrach. Spomenula som si na to, keď som zachytila správy upozorňujúce na kauzy v rôznych reedukačkách. Týranie, studená voda, hlad, sexuálne násilie. Je nesmierne dôležité kričať do sveta, keď sa toto naozaj deje. Je však hrozné, keď sa takéto reportáže točia s iným úmyslom. Veď aj kauza „Čistý deň“, nebola až taká čistá, ako neskôr vyšlo najavo. Žeby peniaze boli až na prvom mieste?

Zábery z iných objektov

Zamestnankyňa vo videu dáva screenshoty z reportáže, ktorých cieľom je ukázať, že chovanci žijú v neľudských podmienkach. Bežného diváka to naserie, zdvihne zo stoličky. Chlapci sú síce v „polepšovni“, ale toto by sa nemalo diať. Pani však vysvetľuje, že ošarpaná budova nepatrí reedukačke, ale je majetkom obce Bystričany, stojí pred ňou súčasný starosta. Ten sa v jednej z reportáži vyjadril, že „z tých chlapcov nič dobré nevyrastie.“ Vo videu sa však dozvedám, že v obci zamestnáva bývalého chovanca zariadenia.

V reportáži boli použité zábery z polorozpadnutých budov, zničených záchodov a izieb, ktoré vyzerajú horšie než väzenské cely. Preto sa s otvorenými ústami dívam na fotografie čistých izieb, príjemných priestorov, kvitnúcich záhrad. Chlapci majú dokonca k dispozícii počítačovú miestnosť, posilňovňu a zúčastňujú sa mnohých výletov. Viac ako špičkový poriadok ma však zaujalo niečo iné. Nádherný areál a krásna, historická budova kaštieľa. Že by ten bol skutočným zámerom natočenia osočovacích reportáži? Sú to tie mienkotvorné médiá, ktoré bojujú proti dezinformáciám, no sami nemajú problém zverejniť očividnú lož!

Klobúk dole pred zamestnankyňou. Využila možnosť natočenia videa, ktoré je zverejnené na webe. Pochybujem, že by jej „reportéri“ dali možnosť vyjadriť sa na kameru. Ak aj niekomu poskytnú priestor, jeho výpoveď skrátia na nevyhnutné minimum a účelovo ju zostrihajú. Dnes bežná prax. Preto sa rôzne spolky, občania a organizácie už odmietajú vyjadrovať na kameru. Vedia, že scenár je vopred pripravený a pravda nie je prvoradá. 

Ak zájdete na Facebook, skúste si vyhľadať to video. Zlo sa bude diať len dovtedy, kým budú dobrí ľudia ticho. Dnes sú mnohí obeťou podobných manipulácií. Vraví o nich aj doktor Egon Cholakian vo svojom vyjadrení. Dezinformácií je veľa. Je načase ich spoločne zastaviť. 

Dezinformácie: osobitný druh novodobej zbrane. Antikultisti ju vyskúšali voči Svedkom Jehovovým

20.06.2024

Dnes existuje mnoho náboženstiev, ktoré spoločnosť uznáva, a nikomu sa nezakazuje ich vyznávať. Ľudia v nich nachádzajú zmysel, sú spokojnejší. Je tu však jedno veľké „ale”. Ak človek našiel pre seba zrnká pravdy v kresťanstve, islame, hinduizme alebo iných uznávaných svetových náboženstvách, jeho život by tým v dnešnej dobe nemal byť nijako ohrozený. [...]

Čím väčšia blbosť, tým hlasnejšie ju treba kričať do sveta

06.06.2024

„Konečne čerešne, ktoré sa dajú odkôstkovať,” potešila som sa miske čerešní, ktorú mi doniesol chlapec odvedľa. Maťko alebo Kubko, vnuk nebohého suseda. S bratom sa podobajú ako vajce vajcu, kedysi som sa snažila uhádnuť kto je kto, mali z toho veľkú srandu, tak som to vzdala. Májovky, čerešne, ktoré nikdy u nás nechýbali. Až teraz, keď vidím, koľko stojí v [...]

Reakcia na komentár: prečo ma majú zaujímať problémy sekty Falung Gong niekde v Číne?

02.06.2024

„Ja stále nechápem zmysel série týchto príspevkov, ktoré sa v poslednej dobe hojne „nakotili“, kde nikdy nesmú chýbať farebné, čudné fotografie na úvod príspevku a stále sa opakujúce tie isté kľúčové slová: Cholakian, ALLATRA, antikulty… Keďže sa tebe príspevok páči, asi rozumieš aj jeho podstate. Môžeš mi preto stručne a najmä jednoducho vysvetliť, [...]

ATACMS, rakety

Západné zbrane zmenili hru: Ukrajinci zatlačili Rusov. Uvoľnite nám ruky, vďaka ATACMS vyhráme, odkazujú z frontu

23.06.2024 00:00

Vojenskí velitelia volajú po zrušení obmedzení pre strely dlhého doletu.

potopenie, utopenie, plávanie, smrť, more, voda, ruka

V rybníku pri Hrušove sa topila dvojica, ženu vytiahli, muža sa nepodarilo zachrániť. Zrejme účinkoval alkohol

22.06.2024 20:44

Na miesto prišli aj hasiči - potápači z Rimavskej Soboty.

USS Theodore Roosevelt

Americká lietadlová loď priplávala do Soulu na trojstranné vojenské cvičenie

22.06.2024 19:45

Japonskom zintenzívnilo vojenský výcvik po tom, čo Rusko podpísalo zmluvu o strategickom partnerstve s KĽDR.

Nigel Farage

Farage: Putinovu inváziu vyprovokovali EÚ a NATO. Hanebný krčmový povaľač, nešetrili ho kritici

22.06.2024 17:20

Šéf pravicovo populistickej strany Reform UK zožal kritiku naprieč politickým spektrom.

zanetajandova

Len ďalší Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 8
Celková čítanosť: 11213x
Priemerná čítanosť článkov: 1402x

Autor blogu

Kategórie