Založ si blog

Rumble: Boj za slobodu slova

Sloboda slova a sloboda masmédií nie sú prepychom alebo abstraktnými pojmami, ale základom, na ktorom sa stavia demokracia. Len slobodný prístup k informáciám a možnosť otvorenej diskusie umožňujú ľuďom vytvárať si vlastné názory, kriticky posudzovať moc a prijímať informované rozhodnutia.

Doterajšie trendy však ukazujú, že sa sloboda slova zhoršuje. Podľa nedávnej správy medzinárodnej mimovládnej organizácie Freedom House je rok 2023 už osemnástym rokom v rade, kedy sa úroveň slobody znižuje. 

Kremeľ vs. Rumble: Keď sa sloboda slova stáva nepohodlnou

Názorným príkladom takýchto tendencií je marcové ukončenie prevádzkovania platformy Rumble (známej svojou politikou otvoreného obsahu) na území Ruska.

Príčinou bolo odmietnutie zo strany Rumble zablokovať kanál Allatra TV na žiadosť úradov. V rozhovore pre The Federalist generálny riaditeľ spoločnosti Rumble Chris Pavlovski vysvetlil situáciu a zdôraznil: Ruská vláda požadovala, aby Rumble odstránil obsah, ktorý neporušuje naše podmienky používania,  Spoločnosť preverila, či kanál neporušuje pravidlá platformy Rumble, a dospela k záveru, že cenzúra je neopodstatnená. Keďže ide o priamy útok na slobodu slova, nemohli sme si dovoliť ustúpiť.

Zablokovanie služby Rumble v Rusku nie je len ďalším incidentom, ale aj alarmujúcim signálom, že sa Kremeľ snaží odstrániť nezávislé hlasy z mediálneho priestoru. Podľa organizácie Reportéri bez hraníc sa Rusko v roku 2023 dostalo medzi top krajiny s najväčším obmedzením slobody slova.

ALLATRA TV: Čo vystrašilo Kremeľ? 

Zaujímalo by ma, čím mohol ruské úrady tak vystrašiť kanál Allatra TV, ktorý má len 500 odberateľov?

Allatra TV je platforma na oboznámenie sa s projektmi Medzinárodného spoločenského hnutia ALLATRA, kde sú dokumentárne filmy, analytické programy, rozhovory s vedcami a odborníkmi a mnoho ďalšieho.  Hnutie ALLATRA sa aktívne zapája do riešenia globálnych problémov vrátane klimatických zmien a realizuje rozsiahle projekty v rôznych oblastiach. Na Allatra TV nájdete informácie o týchto projektoch, zoznámite sa s ich účastníkmi a dozviete sa o výsledkoch ich práce.

Napriek otvorenosti a legálnosti tohto hnutia však v auguste 2023 uznala jeho aktivity Generálna prokuratúra Ruskej federácie za nežiaduce. V dôsledku tohto rozhodnutia bola činnosť hnutia ALLATRA na území Ruska v podstate ukončená. Otázka „prečo?“ však zostáva otvorená. Generálna prokuratúra po zaradení organizácie na zoznam zakázaných organizácií zatiaľ nepredložila žiadne dôkazy o jej oprávnenosti. Výzvy dobrovoľníkov s prosbou na oboznámenie sa s materiálmi prípadu, na základe ktorých bola ALLATRA vyhlásená za nežiaducu, zostávajú bez odpovede. Prečo Generálna prokuratúra stále nepredložila žiadne dôkazy? Možno preto, že jednoducho neexistujú? 

„Pomsta veľmajstrov“: expert na spravodajské služby odhaľuje tretiu silu ohrozujúcu demokraciu

Situáciu pomohlo objasniť video experta na národnú bezpečnosť Egona Cholakiana, odborníka na spravodajské služby, ktorý spolupracoval so štyrmi prezidentmi USA. Informoval o výsledkoch 30-ročného vyšetrovania, ktoré odhalilo aktivity tretej sily, ktorá sa snaží zničiť demokraciu a úplne ovládnuť ľudstvo. Nahliadnuť do celej štruktúry tejto organizácie, pochopiť ako funguje a ako verbuje svojich agentov vplyvu, pomohlo desaťročné pozorovanie prenasledovania hnutia ALLATRA, ktoré táto tieňová organizácia vyprovokovala. V snahe dosiahnuť svoj cieľ táto tretia sila ovplyvňuje politické, hospodárske a spoločenské otázky, a to aj prostredníctvom dezinformačných kampaní cez skorumpované médiá a organizácie, ktoré má pod kontrolou. 

Tu je to, čo o nej hovorí sám Dr. Egon Cholakian: Tieto metódy zahŕňajú nielen organizovanú dezinformačnú kampaň, ale aj ovplyvňovanie verejnej mienky, skresľovanie reality a naprogramovaný rad deštruktívnych manipulatívnych techník. Všetky tieto techniky sú zamerané na zmenu a formovanie naratívov v politickom a spoločenskom diskurze s cieľom ovplyvniť vnímanie a správanie verejnosti spôsobom, ktorý je výhodný pre túto utajovanú štruktúru. Kroky, ktoré táto štruktúra v súčasnosti podniká, predstavujú najvážnejšiu hrozbu pre našu slobodu a demokraciu.“ 

Ak chcete získať úplný obraz o tom, čo sa deje, môžete si pozrieť video s Egonom Cholakianom „Pomsta veľmajstrov. Odhalenie tajných hráčov moci“ na platforme ALLATRA TV.

Morálna statočnosť Rumble: Na obranu slobody informácií a pravdy

Video vyhlásenie Dr. Cholakiana by malo byť dostupné každému, kto si váži demokratické hodnoty. Poskytnutím platformy pre toto dôležité video sa Rumble postavil na obranu slobody informácií a pravdy. Zatiaľ čo iné platformy sa poddávajú tlaku a odstraňujú neželaný obsah, Rumble sa stáva oporou slobody slova tým, že ponúka svoju platformu každému, kto chce vyjadriť svoj názor. Čin Chrisa Pavlovského, ktorý uprednostnil základné práva pred komerčným úspechom, je obdivuhodný. V týchto náročných časoch je generálny riaditeľ spoločnosti Rumble príkladom morálnej statočnosti a vernosti demokratickým hodnotám. Ukazuje nám, že sloboda prejavu nie je prázdne slovo a že existujú ľudia, ktorí sú ochotní sa za ňu postaviť, aj keď to nie je pre nich výhodné.

Sloboda slova nie je len právo. Je základom demokracie. A od každého z nás závisí, či si ju zachováme, alebo ju necháme rozpadnúť na prach.

Ako povedal Egon Cholakian: „My, občania demokratických krajín, máme neodňateľné právo na slobodu názoru a prejavu; právo na slobodu slova; slobodu združovania sa s inými; slobodu pokojného zhromažďovania; právo na rozvoj a slobodu účasti na kultúrnom živote spoločnosti. Každý, kto porušuje tieto posvätné práva, musí niesť zodpovednosť.

Dezinformácie: osobitný druh novodobej zbrane. Antikultisti ju vyskúšali voči Svedkom Jehovovým

20.06.2024

Dnes existuje mnoho náboženstiev, ktoré spoločnosť uznáva, a nikomu sa nezakazuje ich vyznávať. Ľudia v nich nachádzajú zmysel, sú spokojnejší. Je tu však jedno veľké „ale”. Ak človek našiel pre seba zrnká pravdy v kresťanstve, islame, hinduizme alebo iných uznávaných svetových náboženstvách, jeho život by tým v dnešnej dobe nemal byť nijako ohrozený. [...]

Čím väčšia blbosť, tým hlasnejšie ju treba kričať do sveta

06.06.2024

„Konečne čerešne, ktoré sa dajú odkôstkovať,” potešila som sa miske čerešní, ktorú mi doniesol chlapec odvedľa. Maťko alebo Kubko, vnuk nebohého suseda. S bratom sa podobajú ako vajce vajcu, kedysi som sa snažila uhádnuť kto je kto, mali z toho veľkú srandu, tak som to vzdala. Májovky, čerešne, ktoré nikdy u nás nechýbali. Až teraz, keď vidím, koľko stojí v [...]

Reakcia na komentár: prečo ma majú zaujímať problémy sekty Falung Gong niekde v Číne?

02.06.2024

„Ja stále nechápem zmysel série týchto príspevkov, ktoré sa v poslednej dobe hojne „nakotili“, kde nikdy nesmú chýbať farebné, čudné fotografie na úvod príspevku a stále sa opakujúce tie isté kľúčové slová: Cholakian, ALLATRA, antikulty… Keďže sa tebe príspevok páči, asi rozumieš aj jeho podstate. Môžeš mi preto stručne a najmä jednoducho vysvetliť, [...]

Libanon, Hasan Nasralláh, Izrael, Hizballáh

Biden: Zabitie Nasralláha je spravodlivé, zaslúžil si to. USA odporúčajú Američanom odísť z Libanonu

28.09.2024 20:55

Americký prezident Joe Biden označil v sobotu zabitie vodcu Hizballáhu Hasana Nasralláha za "opatrenie spravodlivosti".

18 szoevetseg aliancia

Maďarská aliancia má nového predsedu - Lászlóa Gubíka

28.09.2024 18:50

Novým predsedom mimoparlamentnej strany Maďarská aliancia sa stal László Gubík. Delegáti strany ho zvolili na sobotňajšom republikovom kongrese.

Peter Pellegrini, Daniel Zmeko, Brezová pod Bradlom oslavy TTX

Pellegrini pozdravil vojakov na oslave Dňa ozbrojených síl, udelil štyri vyznamenania

28.09.2024 17:44

Ozbrojené sily sa stali rešpektovanou inštitúciou a pevnou garanciou obranyschopnosti SR, uviedol prezident Peter Pellegrini.

Czech Republic Presidential Election

Voľby do českého Senátu prvýkrát vyhralo Babišove ANO, ale vláde väčšina zostala

28.09.2024 17:21

Hnutie ANO českého expremiéra Andreja Babiša prvýkrát od svojho vzniku vyhralo voľby do Senátu.

zanetajandova

Len ďalší Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 9
Celková čítanosť: 13568x
Priemerná čítanosť článkov: 1508x

Autor blogu

Kategórie