Založ si blog

Dezinformácie: osobitný druh novodobej zbrane. Antikultisti ju vyskúšali voči Svedkom Jehovovým

Dnes existuje mnoho náboženstiev, ktoré spoločnosť uznáva, a nikomu sa nezakazuje ich vyznávať. Ľudia v nich nachádzajú zmysel, sú spokojnejší. Je tu však jedno veľké „ale”. Ak človek našiel pre seba zrnká pravdy v kresťanstve, islame, hinduizme alebo iných uznávaných svetových náboženstvách, jeho život by tým v dnešnej dobe nemal byť nijako ohrozený. Nežijeme predsa v stredoveku, však? Zdanie klame. Aj dnes vyznávaním niektorého z náboženstiev, a to aj v prípade, že sa človek napríklad zaujíma o myšlienky nových náboženských hnutí, sa nevyhne osudu prenasledovania, perzekúcie, psychického a fyzického nátlaku zo strany tzv. antikultových organizácií.

Dr. Egon Cholakian o nebezpečenstvách antikultových organizácií

K napísaniu blogu ma inšpirovalo video Egona Cholakiana, amerického experta na národnú bezpečnosť, ktorý sa zo svojej služobnej povinnosti jednoznačne opiera len o konkrétne fakty. Vo svojom videu „Neviditeľná vojna. Kto vedie náš svet do záhuby?“ vysvetľuje, že dezinformácie sú osobitným druhom novodobej zbrane.

Dr. Egon Cholakian sa podrobne venoval aj silám, ktoré stoja proti demokracii, ľudským právam a slobodám. Jednou z týchto síl, ktorá využíva dezinformácie v informačnej vojne proti rôznym hnutiam, združeniam, komunitám, podnikateľským štruktúram a jednoducho jednotlivcom, sú antikultové organizácie. Ak hľadáte odpovede na  otázky:

  • čo bráni ľuďom žiť v mieri; 
  • kto stojí za podnecovaním medzietnickej a medzináboženskej neznášanlivosti; 
  • komu prospieva totalitná spoločnosť; 
  • vďaka akým manipulatívnym technológiám možno pošliapať povesť každého normálneho človeka a urobiť z neho zločinca, 

potom vám odporúčam pozrieť si vyššie spomínané video od Dr. Egona Cholakiana.

Na taktiky antikultov upozorňuje aj prof. Rafaella Di Marzio. Informácie, ktoré som si vypočula vo videu, ma natoľko zasiahli, že som hľadala ďalej a narazila som na rozhovor, ktorý poskytla novinárovi z The European Times. Rafaella Di Marzio je profesorkou psychológie náboženstva na Turínskej univerzite (Taliansko), zakladateľkou a riaditeľkou Centra pre výskum slobody náboženstva, presvedčenia a svedomia. Príležitosťou na rozhovor bola situácia súvisiaca s brutálnym masakrom členov Svedkov Jehovových, ktorí boli zastrelení 9. marca 2023 počas bohoslužby v Hamburgu. 

Niekoľko šokujúcich aspektov

Po prvé, nábožensky motivovaná vražda 7 ľudí je sama osebe zvláštna, keďže náboženstvá vyzývajú k láske k Bohu, a po druhé, čo je podľa môjho názoru obzvlášť opovrhnutiahodné, že sa k tomuto masakru vyjadrili antikultové organizácie. Tie verejnosť upozornili najmä na to, že vraždu spáchal človek, ktorý predtým zdieľal vieru svojich obetí, t. j. bývalý člen Svedkov Jehovových. Zatiaľ čo nemecké orgány vyjadrili súcit s týmto incidentom, antikultisti rýchlo obvinili samotnú náboženskú organizáciu Svedkov Jehovových a tvrdili, že vrah mohol mať na spáchanie zločinu dobré dôvody. Takáto neľudskosť vyvoláva otázku: čo chcú takýmito komentármi antikultové organizácie dosiahnuť, aké sú ich skryté ciele? Podľa všetkého k ich úlohám zrejme patrí manipulácia mysľou ľudí, rozdeľovanie spoločnosti na svojich a cudzích, vytváranie obrazu nepriateľa s cieľom vyvolať v obyvateľstve strach a nenávisť, pretože na označenie skupiny ľudí za „sektu“ alebo „deštruktívnu sektu“ nepotrebujete žiadne dôkazy o jej skutočnej hrozbe, ale stačí zorganizovať vymývanie mozgov pomocou fejkových informácií.

Vráťme sa k rozhovoru s Raffaellou di Marzio, známou odborníčkou na psychológiu náboženstva, ktorá sa domnieva, že šírenie nepravdivých informácií o náboženských menšinách vyvoláva predsudky. Podľa jej názoru by orgány činné v trestnom konaní mali vyšetrovať každého, kto podnecuje nenávisť voči novému náboženskému hnutiu, pretože k takýmto udalostiam môže dochádzať aj naďalej, ak sa neprijmú opatrenia na ich zabránenie. 

Z rozhovoru sa dozvedám, že Rada pre ľudské práva 21. júna 2021 zverejnila dokument, v ktorom odsúdila politiku podnecovania stigmatizácie a nenávisti voči niektorým náboženským skupinám zo strany medzinárodnej antikultovej organizácie FECRIS. Napriek mnohým súdnym konaniam, v dôsledku ktorých boli členovia FECRIS v rôznych krajinách uznaní vinnými zo šírenia hanlivých informácií, vyvíjania psychologického a fyzického nátlaku na predstaviteľov nových náboženstiev, táto organizácia svoju činnosť neukončila, má filiálky v 25 krajinách, väčšinou európskych, a každoročne organizuje konferencie pre svojich členov.

Ako chrániť demokraciu? A vôbec, chráni ju niekto?

V súčasnosti je silnou stránkou antikultových organizácií to, že väčšina ľudí si neuvedomuje, aké katastrofálne dôsledky môže mať ich činnosť pre všetkých. Antikultové organizácie nás chcú pripraviť o naše práva a slobody. Preto je také dôležité, aby sa pravdu o ich činnosti dozvedela široká verejnosť. Video Dr. Cholakiana a činnosť centra pod vedením Raffaelly Di Marzio prispievajú k obrane demokracie a podpore poznania a hrozby, ktorú predstavujú antikultové organizácie.

Prejav Egona Cholakiana a aktivity Raffaelly Di Marzio sú pre spoločnosť dôležité, pretože sú príkladom toho, že každý z nás musí študovať, porovnávať a analyzovať materiály o akomkoľvek náboženskom hnutí bez toho, aby robil unáhlené nesprávne závery na základe skreslených informácií z jedného mediálneho zdroja. To priamo ovplyvňuje nielen naše blaho, ale aj budúcnosť, ktorú zanecháme našim deťom.

Rumble: Boj za slobodu slova

24.06.2024

Sloboda slova a sloboda masmédií nie sú prepychom alebo abstraktnými pojmami, ale základom, na ktorom sa stavia demokracia. Len slobodný prístup k informáciám a možnosť otvorenej diskusie umožňujú ľuďom vytvárať si vlastné názory, kriticky posudzovať moc a prijímať informované rozhodnutia. Doterajšie trendy však ukazujú, že sa sloboda slova zhoršuje. Podľa nedávnej [...]

Čím väčšia blbosť, tým hlasnejšie ju treba kričať do sveta

06.06.2024

„Konečne čerešne, ktoré sa dajú odkôstkovať,” potešila som sa miske čerešní, ktorú mi doniesol chlapec odvedľa. Maťko alebo Kubko, vnuk nebohého suseda. S bratom sa podobajú ako vajce vajcu, kedysi som sa snažila uhádnuť kto je kto, mali z toho veľkú srandu, tak som to vzdala. Májovky, čerešne, ktoré nikdy u nás nechýbali. Až teraz, keď vidím, koľko stojí v [...]

Reakcia na komentár: prečo ma majú zaujímať problémy sekty Falung Gong niekde v Číne?

02.06.2024

„Ja stále nechápem zmysel série týchto príspevkov, ktoré sa v poslednej dobe hojne „nakotili“, kde nikdy nesmú chýbať farebné, čudné fotografie na úvod príspevku a stále sa opakujúce tie isté kľúčové slová: Cholakian, ALLATRA, antikulty… Keďže sa tebe príspevok páči, asi rozumieš aj jeho podstate. Môžeš mi preto stručne a najmä jednoducho vysvetliť, [...]

von der Leyen, Kallas, Costa

Členské štáty rozdelili v únii moc. Kto ju získal?

27.06.2024 23:31, aktualizované: 28.06.2024 00:38

Zástupcovia členských krajín Európskej únie sa na summite v Bruseli dohodli na rozdelení hlavných pozícií v rámci EÚ inštitúcií.

Ivan Korčok, prezidentské voľby, Mária Kolíková

Poslanci odvolali šéfov výborov Šipoša a Kolíkovú

27.06.2024 19:02

Návrhy na odvolanie podali koaliční poslanci. Oba návrhy podporilo 76 zo 79 hlasujúcich poslancov.

tibor gašpar

Novým podpredsedom Národnej rady SR bude Tibor Gašpar

27.06.2024 18:58

Post sa uvoľnil po odchode poslanca Blahu, ktorý sa funkcie vzdal po zvolení do Európskeho parlamentu.

internát, areál, Zobor

Dažďová smršť zatopila centrum mesta aj nemocnicu. Výťahy nefungovali, pacientov vynášali na poschodia ručne

27.06.2024 18:05

Mesto pod Zoborom ráta škody na státisíce eur. Novozámockú nemocnicu museli zatvoriť, operácie tam „stopli“. Hrozil jej dokonca energetický blackout.

zanetajandova

Len ďalší Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 9
Celková čítanosť: 12108x
Priemerná čítanosť článkov: 1345x

Autor blogu

Kategórie